Vechtsport maakt jeugd gewelddadiger

Duritz had ons via de nieuws-submit te melden:

Boxing for kidsVecht- en krachtsporten maken jeugdige beoefenaars eerder gewelddadiger dan rustiger. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit in het Noorse Bergen. De sporten blijken te leiden tot een toename van asociaal gedrag. Volgens de onderzoekers is het vooral de macho-omgeving van sportscholen die het asociale gedrag versterkt.

De bijna 500 onderzochte jongens raken vaker betrokken bij vechtpartijen, gebruiken daarbij vaker 'wapens', spijbelen meer, stelen vaker en vernielen meer dan jongens die niet aan vecht- en krachtsporten doen. De Boksbond is verbaasd. "Veel jongens gaan juist boksen om hun agressiviteit te beteugelen en dat lukt meestal", stelt een woordvoerder. Hoogleraar jeugdbescherming Wim Slot is echter van mening dat het een goed onderzoek is. "Vaak denken we dat het agressieve jongens zijn die gaan vechtsporten maar hier zijn ook jongens ondervraagd die eerst niet sportten en toen ook minder agressief waren."

De ontwikkeling van fysieke kracht gekoppeld aan de beheersing van vechttechnieken zorgt ervoor dat de jongeren ook buiten de sportschool hun 'kwaliteiten' willen uittesten. De conclusies gaan ook op voor sporten als karate, judo en aikido, hoewel in mindere mate. "Vechtsporten zijn dus toch minder onschuldig dan je denkt", meent Slot. De hoogleraar, die zelf al 25 jaar kickbokst, adviseert ouders van tieners die een vechtsport willen gaan beoefenen om eerst goed te kijken of de sportschool wel deugt.