Fors minder woningbranden in 2004

Icoon Binnenlands nieuws Het aantal branden in woningen is in 2004 opnieuw gedaald. Vorig jaar werden er 'maar' 5400 woningbranden geregistreerd, terwijl dit er in 1997 nog 8000 waren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale schade van de woningbranden bedroeg vorig jaar ongeveer 100 miljoen euro.

Eenderde van de branden werd veroorzaakt door defecte of verkeerd gebruikte huishoudelijke apparaten. Brandstichting bleek ook een belangrijke oorzaak te zijn. Zeker twaalf procent van de woningbranden werd aangestoken. Ruim een kwart van de branden had een onbekende oorzaak.

Het is niet duidelijk waarom het aantal woningbranden zo scherp gedaald is. Factoren die een rol gespeeld kunnen hebben zijn onder andere: betere voorlichting, het steeds vaker gebruiken van rookmelders en steeds veiligere apparaten.

Wie bang is voor een woningbrand kan overigens beter niet in een appartement gaan wonen. Daar is namelijk twee maal zo vaak brand als in eengezinswoningen. Bovendien wordt er vaker brand gesticht in appartementen. Dit komt volgens een woordvoerder van het CBS doordat er relatief vaak brand wordt gesticht in de gangen van een flatgebouw, waarbij dan meerdere appartementen brandschade oplopen.


Woningbranden zoals deze komen steeds minder vaak voor