Britse oud-premier Edward Heath (89) dood

weet_ik_veel had ons via de nieuws-submit te melden:

Edward Heath (1916 - 2005)Voormalig Brits premier Edward Heath is vandaag op 89-jarige leeftijd overleden. Eerder op de dag verschenen er al berichten in de Britse pers dat de gezondheid van de ex-politicus snel aan het verslechteren was. Heath was premier van 1970 tot 1974, en leider van de Conservatieven tussen 1965 en 1975. Tot 2001 was hij lid van het Lagerhuis, ruim vijftig jaar nadat hij voor het eerst gekozen werd.

Sir Edward Heath was de eerste conservatieve Britse premier die afkomstig was uit een arbeidersgezin. Zijn politieke loopbaan stond vooral in het teken van de overtuiging dat Europa verenigd moest zijn. Zo zorgde hij er in 1973 voor dat Groot-Brittannië toetrad tot de Europese Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie. In een strijd om het leiderschap van zijn partij werd Heath in 1975 verslagen door rechtsere Margaret Thatcher.

Heath hield er een aversie tegen de Iron Lady aan over, en weigerde later een functie in haar kabinet. Haar naam sprak hij bij voorkeur niet uit. Tijdens haar bewind verzette hij zich fel tegen het thatcherisme. Bij de val van zijn opvolgster in 1990 gaf Heath als enig commentaar "Rejoice, rejoice, rejoice" (verheugt u). De politicus werd in 1992 tot Sir geridderd. Heath is zijn hele leven vrijgezel gebleven.