Britten in de ban van 'eigen zelfmoorddaders'

In Groot-BrittanniŽ wordt het nieuws beheerst door het bekend worden dat de bloedige zelfmoordaanslagen in Londen zeer waarschijnlijk het werk zijn van jonge Britse moslims van Pakistaanse afkomst. Het waren op het oog normale jonge mannen uit de Noord-Engelse stad Leeds. Eťn ervan was zelfs leraar op een basisschool. Een ander hield van cricket en bezat een sportdiploma van de universiteit. Familieleden zeiden in de Britse media niets van hun handelswijze te snappen.

De Britten hebben met een mengeling van opluchting en afschuw gereageerd. Opluchting, omdat de schuldigen sneller zijn opgespoord dan gedacht, afschuw omdat het voor het eerst om zelfmoordacties gaat van jonge moslims, die hier waren geboren en getogen. Voorzover bekend zijn het ook de eerste zelfmoordaanslagen in West-Europa. Nu er ťťn zo'n aanslag is geweest, valt te voorspellen dat er meer zullen volgen. Ook de leider van de Britse Moslim Raad, Iqbal Sacranie, toonde zich vandaag geschokt dat het om jonge moslims uit eigen kring gaat.

Van drie van de vier vermoedelijke daders staat de identiteit inmiddels vast: Mohammed Sidique Khan, een 30-jarige man die een vrouw en een acht maanden oude baby achterlaat. De 22-jarige Shahzad Tanweer en de 19-jarige Hasib Hussain. Deze laatste liet de bom ontploffen op de bus op Tavistock Square. De eerste twee en de nog onbekende dader sloegen toe in de metro. Er zou ook nog sprake zijn van een vijfde dader, die niet is omgekomen.

Brein
De Engelse opsporingsdiensten gaan ervan uit dat de daders, die geen crimineel verleden hadden, hulp hebben gekregen bij de voorbereiding van de aanslagen. Dat moet van een 'ervaren kracht' zijn geweest. Vermoedelijk is het brein achter de aanslagen al uit Groot-BrittanniŽ vertrokken.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Charles Clark waarschuwde vandaag voor nieuwe zelfmoordaanslagen: ''Ik denk zeker dat we ons in moeten stellen op het feit dat er meer mensen zijn die bereid zijn dit soort daden uit te voeren.'' De antiterreureenheid van de Britse politie is dezelfde mening toegedaan.

Strenge maatregelen
De Engelse premier Tony Blair heeft vandaag in het Lagerhuis gezegd dat de extremistische moslims maar een zeer klein deel van het totale aantal Britse moslims uitmaken. Hij waarschuwde ervoor niet iedereen over ťťn kam te scheren. In Groot-BrittaniŽ wonen ongeveer 1,5 miljoen moslims, circa 3% van de bevolking. Veruit de meeste van hen zijn eerzame burgers, zo benadrukte Blair.

De Britse regering zal de komende tijd bekijken hoe er nog strengere antiterreurwetgeving kan worden uitgevaardigd. Onder meer zal worden bekeken hoe het gemakkelijker kan worden gemaakt om mensen die tot haat oproepen, de toegang tot het land te ontzeggen of te deporteren. Blair zei ook dat hij met de moslimgemeenschap in dialoog zal treden om een eind te maken aan een ''geperverteerde en giftige misinterpretatie van de islamitische godsdienst.''