AEL-Nederland stuurloos na AIVD infiltratie

AELDe Nederlandse tak van de Arabisch Europese Liga (AEL-NL) is op sterven na dood. Nadat de AEL er achter was gekomen dat een jonge, vrouwelijke gerechtstolk van Marokkaanse afkomst uit Tilburg in opdracht van de inlichtingendienst AIVD geÔnfiltreerd was binnen de beweging, is er weinig meer van de AEL-Nederland over. De jonge vrouw verleidde naar verluidt mannelijke bestuurders en gaf informatie door aan de AIVD. Volgens justitie tipte de - van het lekken van staatgeheimen verdachte - Marokkaanse AIVD-tolk Outman Ben A. de AEL over de vrouw. Ben A. moet eind deze week voor de rechter verschijnen op verdenking van het doorspelen van staatsgeheimen aan onder andere de Hofstadgroep.

De Nederlandse AEL-bestuurders en medeoprichters, onder wie voorzitter Nabil Marmouch, blijken in de nasleep van de pijnlijke spionageaffaire te zijn opgestapt. Van de Nederlandse afdeling is vrijwel niets meer over. Het hoofdkwartier aan de Sint Jacobsstraat in Utrecht is opgedoekt. Op dat adres zetelde ook het internetbedrijf van de opgestapte Marmouch. De vennootschap blijkt te zijn ontbonden. Ook de AEL-bestuursleden Naima el-Maslouhi en Jamil Jawad zijn opgestapt.

De AEL-NL, die met veel tam-tam twee jaar geleden werd opgericht, blijkt nu te zetelen in Antwerpen. Daar trekt formeel nog Dyab Abou Jahjah aan de touwtjes, maar van hem is sinds zijn vertrek vorig jaar naar Libanon weinig meer vernomen. In de twee jaar dat de AEL-NL bestond zorgde ze voor de nodige opschudding door onder meer aanslagen in IsraŽl en Irak toe te juichen en bomaanslagen in Turkije goed te keuren. Abou Jahjah liet zelfs weten het doden van Nederlandse militairen in Irak als een overwinning te beschouwen. Het laatste grote wapenfeit van AEL-NL was de aankondiging om met de Moslim Democratische Partij mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

Zie ook: AEL ontmaskerde AIVD-infiltrante.


Update 16:27
De AEL laat in een reactie weten verontwaardigd te zijn over bovenstaand artikel. De organisatie beklaagd zich erover dat de Telegraaf geen hoor en wederhoor heeft toegepast. De inhoud van het stuk is volgens de AEL totaal gebaseerd op ''fictie en fantasie''.

Wat betreft Nabil Marmouch laat men weten dat hij nog steeds voorzitter is van de Nederlandse AEL-tak: ''Hoe dan ook, de AEL in Nederland is sterker dan ooit en wordt nog steeds geleid door Nabil Marmouch. Verder blijft de AEL in alle rust bezig met de opdracht die ze heeft tegenover haar gemeenschap'', aldus de verklaring.


Nabil Marmouch toch niet weg bij de AEL