Scientology-zaak nog niet ten einde

Op het laatste moment heeft de Scientologykerk de cassatie tegen de uitspraak van het hof ingetrokken. Afgelopen vrijdag zou de Hoge Raad zich uitspreken over deze roemruchte zaak. In deze zaak, die al zo'n tien jaar duurt, draait het om een aantal teksten waaruit columniste Karin Spaink volop citeert in een van haar columns. Verder plaatste zij een samenvatting van de teksten en de column online. Scientology meent dat de teksten haar eigendom zijn en dat door publicatie inbreuk is gemaakt op haar auteursrecht.

In 1995 begon de zaak met een kort geding tegen Spaink. De zaak mondde uit in een arrest van het gerechtshof van Den Haag waarin de vrijheid van meningsuiting van Karin Spaink boven het auteursrecht van Scientology werd gesteld. Daarnaast werd ook de provideraansprakelijkheid versoepeld. Deze Scientologykerk, door velen een sekte genoemd, wordt al jaren bekritiseerd, zo ook door Karin Spaink.

Volgens advocaat Grabandt, die namens Scientology optreedt, heeft de kerk in Amerika de beslissing van het gerechtshof bestudeerd en denkt de organisatie dat het vonnis geen precedentwerking heeft voor andere landen. Dat is volgens hem de reden dat er om intrekking van de procedure is gevraagd.

"Bizar"
Advocaat Van Manen zegt over deze gang van zaken: "Het is wat gek dat ze er daags voor de uitspraak van de Hoge Raad achterkomen dat ze kunnen leven met het arrest van het gerechtshof van anderhalf jaar geleden. Intussen hebben mijn cliŽnten eindeloos veel kosten gemaakt om ons tegen hun klachten bij de Hoge Raad te verweren. En dan wordt er om 2 voor 12 om intrekking gezocht. Dat is in strijd met een goede procesorde. Bovendien heeft Scientology eerder ook twee andere procedures die ze had aangespannen, in een zeer laat stadium ingetrokken."

De zaak is nu verwezen naar de zitting van 12 augustus 2005. Op deze zogenoemde rolzitting zal er een dag bepaald worden waarop de procureur-generaal een advies uitbrengt aan de Hoge Raad over het intrekkingsverzoek van Scientology. Na dit advies zal de Hoge Raad een definitieve uitspraak doen.

In maart heeft de advocaat-generaal in zijn advies aan de Hoge Raad al vastgesteld dat het auteursrecht niet verheven is boven toetsing aan de vrijheid van meningsuiting, en gaf hij aan dat er auteursrechtelijk gezien niets mis was met de citaten uit werken van de sekte op de homepage van Karin Spaink.

Het ligt in de lijn van de Scientology-strategie om zich op het laatste moment terug te trekken uit door zichzelf aangespannen rechtszaken, zo vindt de XS4all. De provider hoopt dat de Hoge Raad deze tactiek niet zal honoreren.