Kabinet schaft lesgeld 16- en 17-jarigen af

dennistd had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsHet lesgeld voor 16- en 17-jarige scholieren wordt met ingang van het nieuwe schooljaar afgeschaft. Dat is vandaag door minister van FinanciŰn Gerrit Zalm toegezegd aan de Tweede Kamer. Het onderwijs en ouderorganisaties pleiten al jaren voor afschaffing van het lesgeld, dat dit schooljaar 936 euro bedraagt. Zalm zag echter eerder geen ruimte.

Een voorstel van PvdA-Kamerlid Ferd Crone spoorde het kabinet echter aan om toch nog eens te zoeken naar financiŰle ruimte. Crone wees op de mogelijkheid een beroep te doen op het zogenoemde FES-fonds, waaruit investeringen in wegen en bruggen worden betaald. Dankzij aardgasbaten is dat fonds goed gevuld. Hoewel het niet bestemd is voor onderwijsuitgaven, kan Zalm via een begrotingstruc hier toch gebruik van maken.

Zalm benadrukte vanochtend dat het zijn voorkeur heeft om het geld binnen de bestaande begroting vrij te maken. Mocht dat niet lukken dan zal hij gebruik maken van de 'FES-constructie', zodat zeker is dat het lesgeld per september zal verdwijnen. De maatregel is vooral gunstig voor middeninkomens. Lagere inkomens werden al gecompenseerd voor deze schoolgelden. "Onderwijs moet gratis toegankelijk zijn. Het lesgeld vormde toch wel een drempel. Een hele grote groep mensen kon geen beroep doen op de compensatieregeling", stelde een woordvoerster van een onderwijsorganisatie in een reactie.