Terreurverdachte zat in quiz bij Boszhard

De Irakese Nederlander die vastzit op verdenking van terroristische activiteiten, dolde in 2003 op Yorin nog met tv-presentator Carlo Boszhard, in het programma Cash & Carlo. In niets lijkt de 32-jarige Wesam al D. in beelden uit die uitzending op een bloeddorstige terrorist. De in sexy en strakke kleding gehulde Wesam - die door Boszhard op de hak werd genomen vanwege zijn enorme accent - won een reis voor twee personen naar Mexico en danste uitzinnig in de televisiestudio.

Nu verdenkt het Openbaar Ministerie hem van betrokkenheid bij terreur in Irak. In zijn woning werden video's gevonden waarop beelden staan van de voorbereiding van een aanslag op een Amerikaanse militair konvooi in Falloeja. De opnamen dateren van oktober 2003. Wesam staat zelf óók op de beelden. Volgens zijn advocaat Victor Koppe heeft Wesam slechts 'amateur-journalistje' gespeeld in Irak bij het filmen van 'legitieme krijgshandelingen'. Koppe: ''Hij deed niet mee aan het voorbereiden van een aanslag, maar filmde het leggen van mijnen om de mensen in Nederland te laten zien wat er in Irak gebeurde. Hij was met een verslag bezig en liep ook nog klappen op, omdat men aanvankelijk dacht dat hij een spion was. Ik betwijfel verder of het leggen van mijnen in die tijd strafbaar is. Er was sprake van een gewapend conflict, dan gaat het om een legitieme krijgshandeling.''

Vrienden van Wesam al D. zeggen dat hij helemaal door het lint ging toen de oorlog tegen het bewind van Saddam Hussein van start ging. ''Hij was opeens verdwenen. Later bleek dat hij naar Irak was gegaan om acties uit te voeren. Daarna is hij nog een paar keer afgereisd'', aldus een Irakees die hem kent tegenover de Telegraaf.

In brand in Amsterdam
Al D., die sinds 2001 een Nederlands paspoort heeft, stak zichzelf in 2003 in Amsterdam in brand tijdens een demonstratie tegen de oorlog in Irak. Hij liep ernstige brandwonden aan zijn handen op en moest daardoor stoppen met zijn werk als kapper. Dat gebeurde één maand voordat de filmopnamen werden gemaakt in irak.

Volgens een ingewijde filmde Al D. in Irak in opdracht van beroepsterroristen. Zulke terroristen hebben dergelijke beelden nodig als bewijs om hun beloning voor een aanslag op te strijken. Dat hij de band meenam naar Nederland zou betekenen dat hij in Nederland is uitbetaald.

Een andere arrestant die vastzit is de 35-jarige asielzoeker Kahten al N. Samen met Wesam wordt hij verdacht lid te zijn van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Kahten al N., afkomstig uit Kirkoek, is bedrijfsleider van een garage in Amersfoort. Na zijn vertrek uit de kapsalon kon Wesam daar aan het werk. De advocaat van Al N., Robert Maanicus noemt de arrestatie van Al N. te idioot voor woorden: ''Hij zit alleen vast omdat hij een kennis is van Wesam. We zijn in dit land helemaal doorgeslagen bij de terreurbestrijding.''


Wesam als olijke quizkandidaat met Carlo Boszhard