Weer protesten tegen koranmisbruik door VS

Icoon Buitenlands nieuws In diverse islamitische landen zijn wederom massale betogingen gehouden tegen het koranmisbruik door Amerikaanse militairen in het gevangenenkamp Guantànamo Bay. De protesten hadden veelal een sterk anti-Amerikaans karakter.

De eerste protesten waren naar aanleiding van de publicatie van een artikel door het weekblad Newsweek. Die meldde dat er korans door de plee waren gespoeld. Onder grote druk van onder andere de Amerikaanse regering trok het blad het artikel terug. De bron zou niet betrouwbaar genoeg zijn. Bij rellen in Afghanistan kwamen toen veertien mensen om het leven.

Nu werd er onder andere in Zuid-Libanon gedemonstreerd. Daar scandeerden duizenden soennieten 'Amerika is de Grootste Satan' en 'Luister, o Bush, wij zullen het Witte Huis vernietigen'. Ook in Soeden kwamen duizenden betogers bijeen bij de Amerikaanse ambassade in Khartoem, waar zij riepen om een gedegen onderzoek naar alles wat de moslims in Guantanamo is aangedaan. Ook in Egypte en Jordanië gingen duizenden betogers de straat op.