Van de Linde beledigde Michiel Smit

HaitskeOud lijsttrekker voor Leefbaar Nederland, Haitske van de Linde, is vandaag door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot 150 euro boete na een eis van 550 euro. De rechter achtte haar schuldig aan het beledigen van Nieuw Rechts-leider Michiel Smit.

De belediging dateert uit de tijd dat Smit een gooi deed naar een Tweede Kamerzetel met de Conservatieven.nl van ex-LPF-Kamerlid Winny de Jong. Van de Linde noemde eind 2002 Smit in het tv-programma Barend en Van Dorp, 'de grootste neo-nazi van de Nederlandse politiek'. Zij verwees daarbij naar uitlatingen die de Rotterdammer heeft gedaan op het forum van het extreem-rechtse Stormfront en naar een uitzending van 2Vandaag. Smit deed daarop aangifte tegen Van de Linde wegens laster en smaad.

Van de Linde is met de rechtszaak goedkoper af dan wanneer ze een schikking had betaald die het OM haar indertijd voorstelde. Ze kon een rechtszaak afkopen met 450 euro, maar weigerde dat. Daarom kwam de zaak nu voor de rechtbank.

Smit is blij met de veroordeling en zegt op zijn eigen website dat met deze uitspraak ''duidelijk wordt dat je niet zomaar alles kan roepen over 'rechtse' politici.''