Militair Eric O. opnieuw vrijgesproken

Het gerechtshof in Arnhem heeft marinier Eric O. in hoger beroep vrijgesproken. De militaire rechtbank in de Gelderse hoofdstad deed eerder hetzelfde. Het OM had hiervoor zes maanden voorwaardelijke militaire detentie en 240 uur taakstraf geŽist.

O. werd ervan verdacht op 27 december 2003 een Irakees te hebben doodgeschoten. De marinier gebruikte tijdens het incident zijn wapen tweemaal om waarschuwingsschoten af te vuren, waarvan eenmaal in de grond. In de uiterst hectische situatie met tussen de 75 en 100 steeds verder opdringende Irakezen struikelde een man. De Irakezen lieten niet toe dat Nederlandse ziekenverplegers deze gewonde mochten behandelen en hij werd in een pick-up afgevoerd door de andere plunderaars.

Update 10:03 uur
De rechtbank sprak O. vrij op basis van de internationaal geldende geweldsvoorschriften. Volgens het OM was de rechtbank hierin te ver doorgeschoten en had de rechtbank de Nederlandse dienstvoorschriften als uitgangspunt moeten nemen. Mede hierom was het OM in hoger beroep gegaan. Het hof stelde echter dat de rechtbank juist heeft gehandeld.

Nederlandse militairen op een buitenlandse missie hebben een samenvatting en Nederlandse vertaling van de internationaal geldende dienstvoorschriften op zak. Volgens het hof is echter het toepassen van geweld, dat niet is opgenomen in die Nederlandse dienstvoorschriften, maar past binnen het kader van de internationale regels, toegestaan.

Toen de voorzitter van het gerechtshof de vrijspraak meedeelde, brak er een luid applaus los in de zaal. Eric O. omarmde zijn advocaat mr G.J. Knoops.

-
Lees hier het arrest van het hof.