Balkenende ziet ook lichtpunten na moord op Van Gogh

AngelEyes30 had ons via de nieuws-submit te melden:

De moord op Theo van Gogh en de nasleep ervan hebben in Nederland ook positieve energie losgemaakt. Zo zal werk jongeren die dreigen te radicaliseren op het rechte pad houden. Dat heeft premier Balkenende gezegd in het NCRV-programma Rondom Tien dat gisteravond werd uitgezonden.

De premier praatte in het programma over de nasleep van de moord op Theo van Gogh met mensen die hij bij bezoeken na de moord ontmoette. "Mensen zeggen: we willen samen onze wijk leefbaar houden, we willen veiligheid, en we leggen ons niet neer bij het klimaat van haat en bedreiging", lichtte Balkenende die positiviteit toe. Hij zei nog eens dat de vrijheid van meningsuiting met respect voor anderen gebruikt moet worden.

Het positivisme van Balkenende viel niet bij alle gasten in goede aarde. "Ik zie geen positieve energie, omdat er islamofobie is en ik negatieve opmerkingen krijg omdat ik een hoofddoek draag", aldus een islamitische vrouw. Balkenende sprak haar in november in Uden, omdat haar kinderen daar op de afgebrande islamitische school zaten.

De hulpactie voor AziŰ heeft volgens de premier geleerd dat Nederland ook in staat is tot grote saamhorigheid.