Droog drijfzand kan verdwijningen verklaren

Wetenschappers van de Universiteit van Twente hebben onderzocht waarom mensen soms op mysterieuze wijze spoorloos verdwijnen in de woestijn. De verklaring ligt mogelijk in het bestaan van droog drijfzand. Dit meldt het Britse persbureau Reuters.

In het laboratorium hebben ze een toestand van zand nagebootst waar niets op kan staan. "Het feit dat we dit kunnen nabootsen in het lab, betekent dat het ook kan bestaan in de echte wereld", zegt Devaraj van der Meer.

In het wetenschappelijk magazine Nature beschrijven Van der Meer en zijn collega's hoe ze de toestand bewerkstelligd hebben. Dit deden ze door een luchtstroom door fijn zand te blazen, waardoor een instabiele staat van het zand ontstond. Toen er een kom op het zand geplaatst werd, werd deze volledig opgeslokt in het zand.

Dezelfde omstandigheden zouden ook in de natuur kunnen ontstaan bij sedimentatie van fijn zand dat door de lucht geblazen is. Volgens wetenschappers is het mogelijk dat reizigers en zelfs voertuigen in zijn geheel opgeslokt kunnen worden door het zand.