Parlementariërs willen Blair afzetten

Tony BlairEen groep leden van het Britse parlement (Lagerhuis) wil gaan proberen om premier Tony Blair via een impeachment-procedure af te zetten. Ze zijn de eersten in 150 jaar tijd die de stap nemen. Gesteund door onder meer schrijver Frederick Forsyth en muzikant Brian Eno hebben ze woensdag een motie ingediend waarin wordt gevraagd om de afzetting van premier Tony Blair. De parlementariërs hekelen het beleid rondom Irak van Blair. In de motie staat onder andere dat hij schuldig is aan een ernstige breuk met constitutionele principes.

"We moeten stelling nemen of toezien hoe de democratie waarvoor we hebben gevochten tegen buitenlandse vijanden, van binnenuit om zeep wordt geholpen", zei Adam Pryce van de partij Plaid Cymru. "De regels van grondwettelijk gedrag zijn opzij gezet. Mensen zeggen dat politici niets doen en allemaal hetzelfde zijn, maar vandaag staan we op voor de parlementaire democratie."

Overigens heeft de actie niet echt een kans van slagen. Er zijn 325 parlementsleden nodig om Blair af te zetten, maar slechts 23 van hen hebben de motie ondertekend. Daarbij zijn er teveel parlementariërs van de partij van Blair om ooit de 325 te halen. De 23 willen met de actie meer proberen het debat rond het Irak-beleid weer aan te zwengelen.