Softwarefouten gaven Bush extra stemmen

Door zeker ťťn fout in een elektronisch stemsysteem heeft president Bush in ieder geval 3.893 extra stemmen gekregen in de voorsteden van Columbus. Dit hebben verkiezingsfunctionarissen gemeld, aldus de krant The Guardian.

Bush heeft in de provincie Franklin, Ohio, 4.258 stemmen gekregen terwijl democraat John Kerry slechts 260 heeft gekregen. Het blijkt echter dat er slechts 638 mensen gestemd hebben in dat kiesdistrict. Bush heeft in feite 360 stemmen ontvangen, aldus Matthew Damschroder, directeur van het provinciale verkiezingscommitťe van Franklin.

Staat en provinciefunctionarissen wilden geen commentaar geven toen the Associated Press naar meer details omtrent het elektronisch stemsysteem en de producent daarvan vroeg. Ook weigerden ze te zeggen of de fout ook vaker in Ohio voorgekomen zou kunnen zijn, en of het de verkiezingsuitkomst beÔnvloed zou kunnen hebben.

Het is niet de enige fout die ontstaan is met het nieuwe elektronische systeem. In North Carolina is ontdekt dat meer dan 4500 stemmen verloren zijn gegaan toen functionarissen dachten dat een computer meer stemmen kon opslaan dan het in feite kon. Het is mogelijk dat er nog veel meer fout is gegaan, maar dat dit niet opgemerkt is.