Verkiezingen VS: Voorbeschouwing
Om je even helemaal bij te praten, hebben we alle relevante informatie even voor je op een rijtje gezet in deze voorbeschouwing:
De verkiezingscampagnes zijn dit jaar wat anders verlopen dan andere jaren. Beide presidentskandidaten gingen keihard tegen elkaar in. De nek-aan-nek race zorgde voor de flinke verharding in de campagnes. 'Partijbonzen' uit beide kampen werden erbij gehaald om de laatste zwevende kiezers naar hun kamp te trekken. Zo zagen we oud-president Bill Clinton en acteur en Republikein Arnold Schwarzenegger campagne voeren voor hun kandidaat. Verder werd er dit jaar voor een record bedrag aan reclamezendtijd ingekocht door de beide presidentskandidaten.
'Battleground states'
Tot woede van veel Amerikanen richtten Bush en Kerry zich vooral op de staten waar het nog beide kanten op kon gaan. De beslissing vanavond zal waarschijnlijk vallen in de staten Pennsylvania, Ohio en Florida. De kandidaat die twee van deze drie staten binnen weet te halen, kan de overwinning eigenlijk niet meer ontgaan. Ohio en Florida gingen vier jaar geleden naar de Republikeinen, Pennsylvania was de afgelopen drie keren voor de Democraten. Opvallend is dat deskundigen geen echte voorspelling durven te doen.
Peilingen
Peilingen zijn deze keer door de kleine verschillen van weinig waarde. Peilers hebben grote moeite om een correct en representatief beeld te krijgen over de uitslag. "Er is maar een ding dat we met zekerheid kunnen zeggen, en dat is dat we het niet weten. En iedere peiler die anders beweert, liegt dat hij barst", zo zei opiniepeiler Michael Cohen van Fabrizio McLaughlin & Associates afgelopen week. Kleine groepen mensen zullen de uitslag van de verkiezingen gaan bepalen.
Opkomst
Ondanks de nek-aan-nek race en de grote media-aandacht, zal er vandaag waarschijnlijk geen opkomstrecord worden gebroken. Volgens schattingen van het Centrum voor Congressionele en Presidentiële Studies van The American University, komen er dit jaar bijna 10 procent meer mensen opdagen dan in 2000. Toen namen 109 miljoen mensen de moeite om te stemmen. Dit jaar zal dat naar verwachting 120 miljoen zijn. Dat komt neer op ongeveer 53 procent van de kiesgerechtigden.
Wie wint?
Het draait allemaal om het verzamelen van kiesmannen. Iedere overwinning in een staat levert een bepaald aantal kiesmannen op. Minieme overwinningen zijn even veel waard als ruime overwinningen. Over het hele land zijn er 538 kiesmannen. Als een kandidaat er 270 of meer heeft, wint hij. Iedere staat heeft zoveel kiesmannen als hij Afgevaardigden en senatoren heeft: Montana bijvoorbeeld 3, Californië 55. De kandidaten concentreren zich dan ook op staten en niet op landelijke percentages als ze hun strategie bepalen.
Amerikanen stemmen op kiesmannen voor hun staat, niet op de presidentskandidaten zelf. De president wordt ook niet vandaag gekozen, maar in december als in Washington het kiescollege bijeen komt. Dan bepalen de kiesmannen van de vijftig staten wie heeft gewonnen. Een meerderheid is nodig.
Standpunten George Bush en John Kerry
Abortus
Bush is pro-life, wat wil zeggen dat hij tegen abortus is. Hij zal waarschijnlijk veel conservatieve rechters benoemen in het Hooggerechtshof, die zijn standpunt zullen steunen.
Kerry is pro-choice, hij vindt dat vrouwen zelf moeten kunnen kiezen en het recht hebben op een abortus. Hierom zal hij vooral pro-choice rechters benoemen
Belastingen
Bush wil de belastingverlagingen van de afgelopen vier jaar permanent maken. Deze verlagingen waren de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel van zijn economisch beleid.
Kerry wil de belastingvoordelen voor de rijkste groepen (mensen die meer dan 200.000 dollar per jaar verdienen) inperken of terugdraaien. Hij zegt de middenklasse zo veel mogelijk te willen sparen.
Doodstraf
Bush is voor de doodstraf, hij ziet het als een effectief middel om criminelen af te schrikken.
Kerry is tegen, met uitzondering van terroristen.
Homohuwelijk
Bush is tegen het homohuwelijk, hij wil een grondwetwijziging doorvoeren waardoor deze verbintenissen verboden kunnen worden.
Kerry vindt ook dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw moet plaatsvinden, maar vindt dat staten zelf mogen weten of ze homoseksuelen met elkaar in het huwelijk willen laten treden.
Irak
Bush wil op de huidige weg voortgaan en in januari verkiezingen houden. De Amerikaanse troepen moeten volgens hem nog niet teruggetrokken worden, maar juist worden versterkt.
Kerry wil zo veel mogelijk landen betrekken bij de activiteiten in Irak en de Verenigde Naties een grotere, leidende rol geven. Ook vindt hij dat er nooit meer een "preventieve oorlog" moet worden begonnen, er mag enkel geweld worden gebruikt als er direct gevaar is voor de VS.
Milieu
Bush wil het bedrijfsleven betrekken bij de milieubescherming. Hij vindt dat de natuur moet worden beschermd, maar dat dit niet ten koste mag gaan van "de kwaliteit van het Amerikaanse leven."
Kerry wil een nieuw internationaal verdrag tot stand brengen. Dit met als belangrijkste punten een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en een wereldwijd plan ter bescherming van zeeën.
Stamcellenonderzoek
Bush is tegen verder onderzoek en het gebruik van stamcellen van embryo’s om geneesmiddelen te ontwikkelen tegen bepaalde ziektes.
Kerry is voor de verdere toepassing van de stamcellentechniek. Hij steunde onder meer de campagne van de onlangs overleden acteur Christopher 'Superman' Reeve.
Terrorisme
Bush wil vasthouden aan de 'Patriot-act'. Dit is een speciale wetgeving waardoor terreurverdachten zonder proces en zonder officiële aanklacht langer kunnen worden vastgehouden.
Kerry wil deze wetgeving dusdanig aanpassen zodat terreurverdachten meer rechten krijgen.
Wapenbezit
Bush heeft een tienjarig verbod op automatische wapens laten verlopen. Hij wil wapenfabrikanten beschermen tegen civiele strafzaken.
Kerry wil het verbod op automatische wapens vernieuwen. Ook wil hij meer veiligheidsvoorschriften voor wapengebruik.
Werkgelegenheid
Bush rekent erop dat een combinatie van belastingverlagingen en investeringen in onderwijs het aantal banen zal laten groeien.
Kerry wil vooral investeren in nieuwe technologieën en hightech industrieën om nieuwe banen te creëren.
Meer info over de strijd tussen Bush en Kerry vind je in het topic Wegwijs bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004 in het politieke subforum van FOK! en in ons dossier 'Elections 2004'.