Ajax woedend over haatkoren ADO-aanhang

Ajax, dat gisteren in Den Haag tegen ADO een riante 3-0 voorsprong knullig verspeelde, is woedend over de kwetsende en onophoudelijke spreekkoren die een deel van de ADO Den Haag-fans de Ajacieden 'toezong'. Vooral Ajax-aanvoerder Rafael van der Vaart en diens vriendin Sylvie Meis moesten het daarbij ontgelden. Trainer Ronald Koeman zei na afloop dat hij eigenlijk zijn team van het veld had willen halen, maar dit niet had gedaan omdat ADO terug in de wedstrijd kwam, en dat dat dan als reden door de buitenwacht zou zijn opgevat. Volgens Ajax had scheidsrechter Ben Haverkort de wedstrijd moeten staken.

De KNVB waste na afloop haar handen in onschuld en legde de schuld bij de Haagse politie, die de 'gewraakte' tribunes had moeten ontruimen. Dit tot grote woede van een deel van politiek Den Haag. CDA-Kamerlid Joop Atsma: ''Het is een zaak van de scheidsrechter, die bij kwetsende spreekkoren de wedstrijd moet staken. En de KNVB moet de thuisclub straffen, door bijvoorbeeld supporters te verbieden bij thuis- en uitwedstrijden. Bij aanhoudende spreekkoren tijdens meerdere wedstrijden zou zelfs de licentie van de thuisclub moeten worden ingenomen.'' Ook de Haagse burgemeester Deetman ontkende boos dat de schuld bij 'zijn' politie ligt.

De verbale terreur die Ajax trof was van een misselijkmakend, antisemitisch en kwetsend niveau en hield bijna onafgebroken aan. ''Sylvie is de hoer van Amsterdam'', ''de moeder van De Mul heeft een lul'', ''de moeder van Boukhari een snor'' en ''joden moeten aan het gas'', zo viel er onder meer te horen. Rafael van der Vaart, wiens vriendin voor van alles en nog wat werd uitgemaakt, vroeg zich na afloop af wat hij in Nederland heeft misdaan.

ADO greep aan het eind van de wedstrijd in door de leuzenroepende fans met stampende houseklanken te overstemmen. Kennelijk de enige methode om dat soort hooligans rustig te krijgen. Ajax-voorzitter John Jaakke wond zich vreselijk op over de housedreunen tijdens de wedstrijd. Het is volgens hem te absurd voor woorden dat er, uit angst voor represailles, alles aan wordt gedaan om een stel hersenloze hooligans tevreden te stellen, terwijl alles en (bijna) iedereen daar onder lijdt, zelfs de voetballers.

Ronald Koeman stelde na afloop: ''We zijn toch verrot in Nederland, of niet?''. Hij weigerde in te gaan op de vraag of hij zich in een openluchtgesticht had gewaand. ''Laat ik daar maar niets over zeggen. Ik wil morgen nog gewoon mijn huis uit kunnen.''

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager