Tienduizenden bedreigd door gescheurde dammen in China

Icoon Buitenlands nieuws In het zuidwesten van China worden 47.000 mensen bedreigd door het mogelijk instorten van damwanden van 22 waterreservoirs. Een aardbeving in het deelgebied Ludian afgelopen dinsdag heeft scheurtjes in de damwanden veroorzaakt, waardoor deze dreigen door te breken. Door sommige damwanden sijpelt al water.

De autoriteiten denken er voorlopig nog niet aan om water uit de reservoirs weg te laten lopen. "Het water is bedoeld voor irrigatie. Als we het water laten weglopen, wat moeten we dan straks voor de irrigatie gebruiken?" aldus een woordvoerder van de lokale autoriteiten.

Bij de aardbeving van 5.6 op de schaal van Richter kwamen vier mensen om het leven en raakten 594 mensen gewond, waarvan 200 zwaar gewond. Nog eens 126.000 mensen, meer dan éénderde van de bevolking van Ludian, raakten dakloos omdat hun huizen instortten.

Ludian is één van de armste regio's van China, waar tabakteelt de belangrijkste bron van inkomsten is. Het gemiddelde inkomen van een boer ligt op ongeveer 120 dollar per jaar, wat gelijk staat aan één maand schoolkosten in Beijing (Peking). Door de aardbeving is de oogst bijna helemaal verloren gegaan, waardoor naar schatting 130.000 mensen de komende acht maanden afhankelijke zullen zijn van voedselhulp.