Binnen 6 jaar nieuwe eurobiljetten

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Er wordt gewerkt aan een nieuwe generatie eurobiljetten die nog voller worden gestopt met anti-namaaksnufjes dan de huidige. De kleur, afmetingen en afbeeldingen van de biljetten - die aan het eind van dit decennium door alle eurolanden in omloop worden gebracht - zullen niet substantieel veranderen.

Net als bij de dollar, die in 1996 en 2001 aangepast werd, wordt de verbetering van de eurobiljetten vooral ingegeven door de vele vervalsingen. De biljetten zijn zeer interessant voor vervalsers vanwege het grote verspreidingsgebied. De dollar is overigens nog steeds de meest vervalste munteenheid. Van de dollars zijn momenteel naar verluidt zo’n 27.000 soorten vervalsingen in omloop. Sommige zijn niet meer van echt te onderscheiden. Bij de valse eurobiljetten is dat totaal nog niet het geval: ''Met de valse dollars vergeleken hebben we met de eurobiljetten echt nog niks gezien'', aldus de directeur van Merlin Security Services, dat apparatuur maakt om vals geld te herkennen.

De huidige eurobiljetten bevatten veiligheidssnufjes als fluorescerende draadjes in het papier, een lastig te kopiëren meertintig watermerk en een stukje speciaal reflecterende folie. Deze konden echter niet voorkomen dat de euro het doelwit van vervalsers werd. De banken in het eurogebied haalden in de eerste helft van dit jaar in totaal 307.000 valse biljetten uit het verkeer. De politie onderschepte daarnaast nog eens 287.000 biljetten voor deze in het betalingsverkeer terechtkwamen.