Iran laat Britse soldaten vrij

Icoon Buitenlands nieuwsIran heeft vandaag de acht Britse militairen vrijgelaten die al drie dagen vastzaten. De militairen werden maandag gearresteerd en hun patrouilleboten in beslag genomen, omdat ze zich in Iraanse territoriale wateren bevonden. Eerder wilde Iran de acht mannen aanklagen maar na gesprekken met het Britse ministerie van Buitenlandse zaken meldde een woordvoerder van het Iraanse leger dat de mannen vrij zouden komen als vastgesteld was dat ze geen kwade bedoelingen hadden.

Subheader
De militairen vlak na hun arrestatie


De militairen hebben in verschillende interviews met de Iraanse televisie hun excuses aangeboden en gezegd dat het om een vergissing ging. Volgens een woordvoerder van de Britse marine werden de in beslag genomen boten gebruikt voor het trainen van Irakese waterpolitie.

De acht mannen zijn overgevlogen naar de Britse ambassade in Teheran. In de loop van de dag zullen ze Iran verlaten, aldus de Britse minister van Buitenlandse zaken Jack Straw. Hij bevestigde dat Iran de militairen goed heeft behandeld. Er zullen nog verdere gesprekken worden gevoerd over de teruggave van de in beslag genomen boten en de uitrusting van de militairen.

Subheader
De vrijgelaten soldaten lopen naar een
vliegtuig dat hen naar de Britse ambassade
zal vliegen


Iran heeft vandaag volgens de staatstelevisie ook een onbekend aantal Turkse soldaten vrijgelaten die per ongeluk op Iraans territorium waren terechtgekomen. Zij zouden Koerdische rebellen hebben achtervolgd tot op Iraans grondgebied. Ze zijn teruggestuurd naar Turkije.