Rel tussen Van Gogh en Abou Jahjah

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws'De pooier van de profeet'. Met deze kwalificatie wist columnist Theo van Gogh zaterdagavond tijdens een debat AEL-leider Dyab Abou Jahjah in de gordijnen te jagen. De politicus verliet woedend de zaal, het publiek en zijn gesprekspartner Boris Dittrich (D66) verbouwereerd achterlatend.

In de stadsschouwburg van Amsterdam vond een discussie plaats over de toekomst van Nederland. Toen Abou Jahjah liet weten Theo van Gogh niet als voorzitter van de discussie te willen accepteren, trok de omstreden columnist zich terug. "Ik heb alleen de eerste twee rondes geleid en de derde waarbij Jahjah en D66-leider Dittrich zouden optreden, zou journalist Yoeri Albrecht op zich nemen." Van Gogh wilde echter het publiek wel een verklaring geven waarom hij afhaakte. "Ik zei dat ik het raar vond dat de pooier van de profeet met Allah aan zijn kant en een paar indrukwekkende lijfwachten niet aan de discussie mee wilde doen als ik die zou leiden", liet Van Gogh naderhand weten.

Emotionele sfeer
Hierop liep Abou Jahjah kwaad weg. Van Gogh riep hem vervolgens nog na dat "Allah het beter weet." Buiten de zaal ontstond een emotionele sfeer. Albrecht probeerde de AEL-voorman te bewegen terug te keren, maar tevergeefs. Buiten werden teksten geroepen als "we pikken het niet langer van dat varken". Albrecht zei later in een reactie dat maar weer duidelijk was geworden hoe gevoelig religie ligt. Hij wees op het belang desondanks het debat te voeren. Dittrich legde de schuld bij Van Gogh. "Het stoort mij dat Van Gogh het altijd heeft over de vrije meningsuiting en dan toch dit veroorzaakt. Dat iemand in zijn eentje zo'n avond kan verpesten." Van Gogh reageerde door te stellen dat Jahjah de grote nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting is en daarom bestreden moet worden. "Ik wil zeggen wat ik vind", meende Van Gogh. De AEL-leider was niet bereikbaar voor commentaar.


Dyab Abou JahjahTheo van Gogh
Kemphanen Abou Jahjah (links) en Theo van Gogh