Soldate in cel voor 'martelfoto's' Irak

Een Amerikaanse soldate die op verschillende foto's lachend te zien is met naakte Iraakse gevangenen, is door het leger in staat van beschuldiging gesteld wegens het mishandelen van gedetineerden. De soldate in kwestie, de 21-jarige Lynndie England, zit momenteel vast in de VS.

England heeft volgens de aanklacht samengewerkt met collega-soldaat Charles Graner, van wie zij vier maanden zwanger is. Graner staat op n van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen. Hij zal waarschijnlijk ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.

De moeder van de 21-jarige soldate zei tegenover de Amerikaanse krant Baltimore Sun over het gebeuren: ''Het is de hele tijd in het nieuws, maar we horen niks nieuws. Ze laten alsmaar de foto's zien. Hoe vaak moeten we dat nog zien?'' Zij gelooft dat haar dochter door anderen is aangezet om te doen wat ze deed. Ook andere familieleden en kennissen van de soldate in het plaatsje Cumberland in de Amerikaanse staat Maryland geloofden hun ogen niet toen zij de foto's te zien kregen: uit alle verhalen die zij vertellen komt een beeld naar voren van gewone Amerikaanse die het spoor even behoorlijk bijster moet zijn geweest.


Lynndie met Irakese gevangene aan riem


Lynndie en Charles bij naakte gevangenen


-
Een hele serie van de gewraakte foto's.