Hoofdkwartier Arafat omsingeld door IsraŽli's

IsraŽlische soldaten hebben de drie toegangen van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat vannacht geblokkeerd. Vijftien jeeps met militairen arriveerden vanochtend vroeg bij de drie ingangen van het kantoor in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Dit heeft Nabil Abu Rudeina, Arafats belangrijkste adviseur, vanochtend bekend gemaakt.

Hij vermoedt dat de blokkade, waarbij geen schoten vielen, een voorbereiding is op een aanval. Men heeft reeds te kennen gegeven dat Arafat het gebouw mag verlaten, maar dat men een eventuele terugkeer misschien zal bemoeilijken. Arafat heeft het kantoor al twee jaar niet verlaten.

Premier Ariel Sharon vertelde onlangs niet te kunnen garanderen dat hij Arafat geen kwaad zou doen. Eerder deed hij hierover een belofte aan de Verenigde Staten. De regering verklaarde vorig jaar al dat Arafat, die door IsraŽl mede verantwoordelijk wordt gehouden voor de Palestijnse terreur, uit de weg geruimd moest worden. Het IsraŽlische leger gaf vooralsnog geen commentaar.