Duitse deelstaat verbiedt hoofddoek onderwijzers

edje34 had ons via de de nieuws-submit te melden:

De Zuid-Duitse deelstaat Baden-WŁrttemberg heeft vandaag als eerste deelstaat een wet aangenomen die leraressen op openbare scholen verbiedt een hoofddoek te dragen. De wet werd in het - grotendeels conservatieve - parlement met ruime meerderheid aangenomen. Enkel de Groenen stemden tegen.

De Groenen keerden zich tegen de wet omdat die onevenwichtig zou zijn: christelijke symbolen op openbare scholen worden namelijk niet verboden. Voorstanders van de wet zeggen echter dat de hoofddoek een politiek symbool is. Hierdoor wordt voorkomen dat het verbod ook zou moeten gelden voor christelijke en joodse symbolen, omdat zo'n maatregel niet in overeenstemming is met de grondwettelijk verankerde godsdienstvrijheid.

Minister van onderwijs in de deelstaat, Annette Schavan, zei dat de hoofddoek onderdeel is van de geschiedenis van onderdrukking van de vrouw, terwijl de christelijke symbolen deel zijn van de westerse traditie.

In Duitsland zijn nog vier deelstaten van plan om leraressen het dragen van een hoofddoek te verbieden. Er komt niet, zoals in Frankrijk, een algeheel verbod van de hoofddoek op scholen. Leerlingen mogen de doek wel dragen.

Eerder oordeelde het Duitse hooggerechtshof dat de parlementen in de deelstaten een wet mogen uitvaardigen die het dragen van een hoofddoekje voor de klas verbiedt. Het Hof meent namelijk dat leerlingen kunnen worden beÔnvloed door de religieus getinte kleding van een leerkracht.