Murat D. schoot met wapen van vriend

Murat D. heeft met het pistool van een vriend conrector Hans van Wieren van het Terra College doodgeschoten. Dat meldt vandaag het Algemeen Dagblad. Twee vrienden van Murat, Melissa (15) en Salih (16), doen vandaag in de krant voor het eerst hun verhaal. Beide zijn van het Terra College gestuurd, omdat ze volgens de school te veel sympathiseerden met Murat.

De eigenaar van het wapen waarmee de moord is gepleegd, is de 25-jarige HŁseyin S. Deze vriend van Murat is eigenaar van een internetcafť in Den Haag en zit vast op verdenking van medeplichtigheid. Vlak na zijn arrestatie vertelde Murat D. nog dat hij het wapen had gekocht van een junkie.

In het AD vertellen Murats vrienden Melissa en Salih onder meer dat Murat vlak voor de moord, op 13 januari, bij zijn vriend HŁseyin S. in de auto zat. Toen S. Murat bij school afzette, vroeg Murat of hij diens wapen mocht zien en vasthouden. Vervolgens sprong hij met het handvuurwapen uit de wagen en liep naar de kantine. Melissa zegt met twee vrienden achter Murat aan te zijn gegaan om hem tegen te houden. Ze slaagden er pas in hem te stoppen toen de kogel Van Wieren al in het hoofd had geraakt.

De twee van school gestuurde vrienden zeggen dat er een verkeerd beeld over hen heerst. ''Wij hebben geen begrip voor wat Murat heeft gedaan. Hoe kun je nu begrip hebben voor een moord? Maar Murat was wel mijn vriend. Een jongen bij wie ik altijd terecht kon met mijn problemen en die naar me luisterde'', aldus Melissa. De twee zeggen de vrouw van de vermoorde docent een kaart te hebben gestuurd waarin ze hun deelneming betuigen. Melissa wil graag terug naar het Terra College. Ze heeft een brief geschreven naar directeur Gerard van Miltenburg: ,,We wilden alleen duidelijk maken dat Murat niet zo slecht was als hij beschreven werd. Het was ook meer op Murat gericht. Dat hij zou weten dat we hem niet vergeten zijn. Maar ik heb er spijt van hoe dat gegaan is.''