Japan schakelt robots in voor ouderenzorg

Niet alleen Nederland kampt met de vergrijzing, ook Japan kan er over meepraten. Japan is het snelst vergrijzende land ter wereld. Dat zorgt ervoor dat de werkdruk in bejaardenhuizen steeds groter wordt. Japan zou Japan niet zijn als dat probleem niet met hightech uitvindingen wordt opgelost.

Zo is daar de "robot-suit", een gemotoriseerde broek, compleet met accu, ontworpen om de ouderen mobiel te houden. Of de Wakumaru, een mobiele pratende robot met twee camera-ogen, die werkende mensen de mogelijkheid bieden om een oogje op hun thuiswonende bejaarde ouders te houden, terwijl ze zelf aan het werk zijn. De laatste ontwikkeling in de ouderenzorg is de automatische wasmachine. Niet voor kleding, maar voor bejaarden.


Toshiko Shibahara geniet zichtbaar van haar automatische wasbeurt

Volgens de Japanse Robot Association is de huisrobot markt een enorme groeimarkt. Is de jaarlijkse omzet nu een dikke drie miljard dollar, in 2010 zal die omzet zijn vertienvoudigd.

De Filippijnen en Thailand zien liever dat tienduizenden van hun inwoners richting Japan trekken om daar aan de slag te gaan als verplegers. Japan moet dan wel meewerken aan het geven van werkvisa. Zowel de Filippijnen als Thailand zijn in onderhandeling met Japan om een overeenkomst te sluiten die de vrije handel bevordert. De kansen dat buitenlanders worden aangenomen als verplegers is echter klein, Japan is niet erg scheutig met het verlenen van werkvisa en het ziet er niet naar uit dat het in de nabije toekomst zal veranderen.