Lazrak uit fractie SP gezet

Ali Lazrak en de Socialistische Partij gaan uit elkaar. Na een lange vergadering is geconcludeerd dat er onvoldoende vertrouwen bestaat in Lazrak om nog verder te gaan.

Ali LazrakHet partijbestuur en de fractie kwamen maandag bijeen om de situatie te bespreken. Na wekenlange pogingen om Ali Lazrak op dezelfde lijn als de rest van de partij te krijgen werd bij deze vergadering besloten om Lazrak toch uit de fractie te zetten. De 56-jarige Marokkaan kwam de laatste weken veelvuldig negatief in het nieuws. Hij uitte onder meer kritiek op Jan Marijnissen en weigerde een deel van zijn salaris in de partijkas te storten.

Fractievoorzitter Marijnissen hoopt dat Lazrak zo sportief is om de zetel aan de SP te geven en niet als eenmansfractie door te gaan. Als hij dat wel doet zal hij geschrapt worden als lid van de SP. Verder benadrukte Marijnissen dat hij geen persoonlijk conflict heeft met Lazrak. “Ik vind het op de eerste plaats een persoonlijk drama. Ali is in 2002 kamerlid geworden met de vaste overtuiging – die door de partij gedeeld werd – dat hij een waardevolle bijdrage kon leveren aan de realisering van onze idealen. Dat is anders gelopen. Er is duidelijk geen sprake van politieke meningsverschillen. Het is misgelopen op andere punten.”

Lazrak zelf hoorde het nieuws thuis. Hij was van plan om dinsdagavond opnieuw een gesprek aan te gaan met Marijnissen, maar dat zag de partijleiding niet meer zitten. Later meldde Lazrak dat hij wel van plan is om als eennmansfractie door te gaan. Hij zei dit vandaag (dinsdag) aan Frans Weisglas, voorzitter van de Tweede Kamer, te zullen vertellen.