Iran: Hervormingsgezinden stappen op

Iran lijkt meer en meer af te stevenen op een politieke crisis. Vandaag zijn 109 hervormingsgezinde parlementariërs afgetreden uit onvrede over de uitsluiting van veel kandidaten voor de komende verkiezingen. De conservatieve 'Raad van Hoeders' heeft namelijk meer dan 3.500 hervormingsgezinde kandidaten uitgesloten van de verkiezingen op 20 februari.

De 'Raad van Hoeders' is een door conservatieven geleide toetsingscommissie. In de raad, die niet democratisch gekozen is, zitten fundamentalisten die tegen de hervormingsgezinde president Khatami zijn. De raad controleert wetten op hun islamitisch gehalte en keurt parlementskandidaten.

De vooraanstaande hervormingsgezinde parlementariër Mohsen Mirdamadi las namens de 109 opgestapte leden in het parlement een verklaring voor, die live werd uitgezonden op de staatsradio: ''Ze willen het lelijke lichaam van het dictatorschap bedekken met het prachtige kleed van de democratie''.

De Iraanse president Khatami hekelde deze week ook al de harde opstelling van de raad. Volgens hem is de uitsluiting van de liberale hervormers in strijd met de wet.