Burn-out op je tiende
Druk, druk en nog eens druk
Wietse Kuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht weet niet precies de omvang van het probleem te vertellen, maar hij schat dat tien procent chronisch vermoeid is. Hij krijgt steeds meer patiëntjes over de vloer met vermoeidheidsklachten of onverklaarbare pijnklachten. De laatste jaren waren het zoveel patiëntjes dat hij er onderzoek naar heeft gedaan. Jonge meisjes tussen de acht en veertien jaar vormen de grootste groep van kinderen met klachten. De artsen vermoeden dat dit met de hormoonhuishouding te maken heeft. De veranderende hormoonhuishouding zou meisjes in die leeftijd gevoeliger maken voor spanningen. Jongens uiten zich over het algemeen makkelijker als ze iets dwars zit, terwijl meisjes makkelijker dingen opkroppen.
De vergelijking met een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen. De klachten zijn ook overeenkomstig met klachten van volwassen burn-out patiënten. Een extreme vermoeidheid die lijkt op de vermoeidheidsziekte ME, slecht slapen en concentratieproblemen. "Bij verwaarlozing van de klachten gaat het van kwaad tot erger. Kinderen komen thuis en zitten de rest van de dag op de bank. Ik ken gevallen waarbij een kind te moe is om op te staan of hinkend de deur uitgaat, terwijl er geen lichamelijke aanleiding is.", aldus Kuis.
Opmerkelijk is dat de geestelijk oververmoeide kinderen een groot aantal dingen gemeen hebben met leeftijdsgenootjes die lichamelijk chronisch ziek zijn. "Kinderen die oververmoeid zijn hebben vaak een lagere pijndrempel", Aldus Kuis. Hij concludeert verder: "Chronisch ziekte en chronische stress hebben dus hetzelfde effect op het lichaam."
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht houdt op 29 en 30 januari een symposium met als thema 'Het kind onder druk'.