Burn-out op je tiende

Het aantal kinderen dat chronisch oververmoeid is stijgt dramatisch. De meest recente schatting geeft aan dat tien procent van alle kinderen voortdurend moe is. Als belangrijkste oorzaak wordt de grote druk genoemd. Overvolle agenda's, druk van de omgeving en een overvloed aan prikkels door bijvoorbeeld internet en mobiele telefoons worden genoemd als de hoofdoorzaak.

Druk, druk, druk
Druk, druk en nog eens druk


Wietse Kuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht weet niet precies de omvang van het probleem te vertellen, maar hij schat dat tien procent chronisch vermoeid is. Hij krijgt steeds meer patiŽntjes over de vloer met vermoeidheidsklachten of onverklaarbare pijnklachten. De laatste jaren waren het zoveel patiŽntjes dat hij er onderzoek naar heeft gedaan. Jonge meisjes tussen de acht en veertien jaar vormen de grootste groep van kinderen met klachten. De artsen vermoeden dat dit met de hormoonhuishouding te maken heeft. De veranderende hormoonhuishouding zou meisjes in die leeftijd gevoeliger maken voor spanningen. Jongens uiten zich over het algemeen makkelijker als ze iets dwars zit, terwijl meisjes makkelijker dingen opkroppen.

De vergelijking met een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen. De klachten zijn ook overeenkomstig met klachten van volwassen burn-out patiŽnten. Een extreme vermoeidheid die lijkt op de vermoeidheidsziekte ME, slecht slapen en concentratieproblemen. "Bij verwaarlozing van de klachten gaat het van kwaad tot erger. Kinderen komen thuis en zitten de rest van de dag op de bank. Ik ken gevallen waarbij een kind te moe is om op te staan of hinkend de deur uitgaat, terwijl er geen lichamelijke aanleiding is.", aldus Kuis.

Opmerkelijk is dat de geestelijk oververmoeide kinderen een groot aantal dingen gemeen hebben met leeftijdsgenootjes die lichamelijk chronisch ziek zijn. "Kinderen die oververmoeid zijn hebben vaak een lagere pijndrempel", Aldus Kuis. Hij concludeert verder: "Chronisch ziekte en chronische stress hebben dus hetzelfde effect op het lichaam."

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht houdt op 29 en 30 januari een symposium met als thema 'Het kind onder druk'.