Telefoonstoring Zuid-Nederland voorbij

De grote storing die gisteren een groot deel van het vaste en mobiele telefoon- en internetverkeer in Zuid-Nederland platlegde, is voorbij. Rond 5.00 uur vanmorgen zouden de problemen helemaal zijn verholpen.

De oorzaak van de storing was een computerstoring in een verdeelstation in Eindhoven. Daardoor waren hulpdiensten, bedrijven en particulieren urenlang via het vaste telefoonnet niet of slechts heel beperkt bereikbaar. Ook het internetverkeer ondervond hiervan hinder.

Hoewel de storing voor veel overlast zorgde, heeft die nergens tot grote problemen geleid. Wel was het alarmnummer 112 op sommige plaatsen urenlang niet bereikbaar. De politie stationeerde op verschillende plaatsen in Zuidoost-Brabant verbindingswagens om toch bereikbaar te zijn. Ook bleven politiebureaus en brandweerkazernes dinsdagavond open om verzoeken om noodhulp snel te kunnen doorgeven.

Tegelijk met de telefoonstoring deden zich in het hele land problemen bij een aantal internetproviders voor. Planet Internet had problemen met DNS-servers, waardoor het dataverkeer trager was dan normaal. @Home had te kampen met problemen als gevolg van een kabelbreuk in Engeland. Beide zaken zouden niet het gevolg van de telefoonstoring zijn geweest.