Wellink haalt fel uit naar Duitsland

De president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, heeft bijzonder harde kritiek geuit op Frankrijk en Duitsland. De kritiek spitst zich toe op de begrotingstekorten van Duitsland en Frankrijk. Wellink noemde in het tv-programma Buitenhof uitlatingen over het pact van de Duitse minister Eichel "onthutsend" en "heel ernstig". Wellink zei verder dat beide landen misbruik maken van hun politieke macht om onder de EU-begrotingsregels uit te komen.

Eichel uitte afgelopen weekeinde in een vraaggesprek met de Financial Times felle kritiek op de Europese Commissie. Volgens Eichel wil de Comissie Duitsland en Frankrijk straffen vanwege hun grote tekorten. Eichel zei dat Brussel de "rigide" interpretatie mist en het Stabiliteitspact zou "elke logica" missen.

In 1996 is het stabiliteitspact door de eurolanden in het leven geroepen. Dit pact is bedoeld om een sterke euro te garanderen. Destijds was met name Duitsland de belangrijkste pleitbezorger en Frankrijk de uitvinder van de 3-procentsnorm. Het was voor Berlijn toen een garantie dat met het opgeven van de D-mark het land niet economisch zou verzwakken. "Dan is het vreemd dat je vijf jaar later zegt dat dit een stom besluit is", zei Wellink.

Korte tijd geleden uitte Eichel middels een toespraak in het Duitse parlement ook al forse kritiek op zijn Nederlandse collega Zalm. Eichel was toen van mening dat Zalm stopt met zijn kritische opmerkingen over Duitsland. "Ik zou mijn collega in Nederland, Gerrit Zalm, willen adviseren wat rustiger aan te doen met zijn kritiek op Duitsland", zei een duidelijk boze Eichel destijds.