Geen EU-dwang voor Frans tekort

Frankrijk hoeft voorlopig geen maatregelen te nemen om haar tekort op de begroting, dat de Europese regels overschreden heeft, terug te dringen. Dat bleek na een vergadering van ministers van Financiën van de 12 eurolanden.

Frankrijk heeft tot het einde van de maand de gelegenheid gekregen om zelf met nieuwe bezuinigingsvoorstellen te komen. Tot die tijd zullen er geen stappen door de EU-ministers ondernomen worden. Frankrijk heeft inmiddels zoveel steun om zich heen verzameld, dat zelfs de simpele feitelijke constatering dat Parijs zich momenteel niet aan de regels houdt, moeilijk wordt.

De uitkomst van het overleg tussen de ministers is minister Zalm van Financiën een doorn in het oog. Zalm is een fervent voorstander van een strenge handhaving van het stabiliteitspact. Zijn betoog, dat Frankrijk zich volgend jaar al aan de regels moet houden, is door vrijwel geen enkel land goed ontvangen. Dit, ondanks het feit dat Parijs al twee jaar een tekort heeft van meer dan de afgesproken 3 procent van het nationaal inkomen.

Waarschijnlijk kunnen Frankrijk en Duitsland, een land dat met dezelfde problemen kampt, nu hun zin krijgen. Ze mogen zelf een plan indienen voor bezuinigingen, zonder EU-dwang.