Margarita wil Bernhard laten ondervragen

Reya, simmu en Ceniuz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De advocaten van prinses Margarita en haar man, B. BŲhler en V. Koppe, willen dat prins Bernhard onder ede gehoord wordt. Daarvoor is vorige week een verzoek ingediend bij de rechtbank in Den Haag. Naast de prins, willen ze dat ook Margarita's vader, Carel Hugo de Bourbon de Parma, en NOS-verslaggeefster Maartje van Weegen verhoord worden.

Margarita en haar man, Edwin de Roy van Zuydewijn, zijn van mening dat hun privacy ten onrechte geschonden is door de staat en dat het koninklijk huis het bedrijf van De Roy van Zuydewijn zakelijk heeft tegengewerkt. Dat willen ze bewijzen door middel van deze getuigenverhoren. Advocate Britta BŲhler legt uit: "Onze cliŽnten gaat het er met name om, dat dit aan het licht komt. Ze willen graag duidelijkheid hoe alles is gegaan en ze willen aantonen dat de staat niet op deze manier mocht handelen." In eerste instantie zou het paar niet uit zijn op een schadeclaim.

Eerder deed het paar ook al aangifte tegen ex-premier Wim Kok en ex-ministers Zalm en De Vries wegens valsheid in geschrifte, schending van het ambtsgeheim, oplichting en ambtsdwang. Die bewindslieden zouden ten onrechte hebben verzuimd te onderzoeken of hun privacy inderdaad geschend werd door het koninklijk huis. Het OM en minister Donner van Justitie besloten uiteindelijk om hier geen strafrechtelijk onderzoek naar te doen.

Tenslotte willen de advocaten van het paar ook F. Rhodius, de directeur van het Kabinet der Koningin, S. van Hulst, het hoofd van de AIVD en A. Rade, voormalig particulier secretaris van Margarita ondervragen. Rhodius was de opdrachtgever voor een omstreden BVD-onderzoek naar De Roy van Zuydewijn. Van Weegen zou rond het huwelijk van Willem-Alexander en MŠxima verkeerde informatie over het paar hebben verspreid.