[update] Eerste drie mijnwerkers gered

In de ondergelopen Russische mijn waar sinds donderdagavond tientallen mijnwerkers vastzitten heeft men vandaag contact gekregen met 33 mijnwerkers. Slechts één van hen zou er slecht aan toe zijn. Naar de overige 13 mijnwerkers wordt nog gezocht.

Onder druk van water van een nabijgelegen ondergronds meer bezweek één van de schachten donderdag. De mijnwerkers zitten vast op 800 meter diepte vast zonder elektriciteit.

Per uur loopt er ongeveer 15.000 kubieke meter water de mijn binnen. Geschat wordt dat de mijnwerkers voor zo'n twee dagen zuurstof hebben. Dit is ook de tijd die nodig is voor het graven van een gat om de mijnwerkers te bereiken.

Update 9:24

Het persbureau Itar-Tass meldt dat alle 46 mijnwerkers nog in leven zijn. Volgens de gouverneur van de regio Rostov zal men vanmiddag proberen een groep van 33 mijnwerkers met een speciale lift naar boven te brengen.

Update 10:49

Inmiddels is gelukt de eerste drie van de in totaal 46 mijnwerkers te redden. De overige mijnwerkers zullen in de komende uren uit hun benarde positie worden bevrijd.