Zandvoort wil rel-Marokkanen weren
Juridisch gezien ligt een plaatsverbod echter moeilijk. De Haarlemse persofficier van justitie Hartjes denkt dat er veel haken en ogen aan zitten: ''In afwachting van de rechtszitting kun je voorwaarden opnemen, zoals een straatverbod. Daaraan stelt de wet geen beperkingen, zolang het de grondrechten van de verdachte maar niet aantast. Maar een plaatsverbod gaat een stap verder en ik vraag me af of je iemand dan niet te veel in zijn persoonlijke levenssfeer aantast''.
De invoering van preventief fouilleren is wat eenvoudiger. Daarvoor moet de gemeente in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gebieden opnemen waar veiligheidsrisico's zijn.
In de commissie die de zaak voorafgaande aan de vergadering van volgende week besprak, kwam ook het recente incident rond eigenaar Kamerbeek van paviljoen Far Out aan de orde. Deze trok een alarmpistool nadat Marokkaanse jongens hem naar zijn zeggen met de dood hadden bedreigd. Volgens OPZ-raadslid vinden de inwoners van Zandvoort het oneerlijk dat Kamerbeek elf dagen vast zat, terwijl de jongeren op vrije voeten waren.
De laatste jaren zijn er geregeld problemen geweest in de badplaats met Marokkaanse jongeren, die voor overlast op het strand zorgden; badgasten werden geïntimideerd en lastiggevallen. Oók in de trein tussen Amsterdam en Zandvoort zorgden ze voor veel overlast.