Man wurgde vrouw uit faalangst

the_fluffy en luc75 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 83-jarige G.H. uit Assen was zo bang dat hij zijn dementerende vrouw niet meer zou kunnen verzorgen, dat hij haar wurgde. Dat zei zijn raadsman, M. Walvius, woensdag.

Tijdens een zitting bij de rechtbank in Assen bleek dat het verzorgen van zijn vrouw erg moeilijk was voor de Assenaar. De man is gehandicapt aan een hand, en probeerde zijn vrouw zo goed en zo kwaad als het ging te verzorgen met zijn goede hand. De twee woonden op zichzelf en waren al ruim vijftig jaar gelukkig getrouwd.

Door de dementie ging zijn vrouw zich anders gedragen en H. werd bang dat zijn andere hand ook slechter zou worden, waardoor hij zijn vrouw niet meer zou kunnen verzorgen. Op 31 mei kreeg hij het te kwaad. Hij kneep de keel van zijn vrouw dicht en ze kwam met haar rug tegen een hard voorwerp, waarna ze overleed. H. meldde zelf de dood van zijn vrouw bij de huisarts en die schakelde de politie in. Sindsdien zit de man vast.

Op verzoek van de Officier van Justitie heeft de rechtbank de zaak maximaal drie maanden aangehouden. Het OM heeft een onderzoek van de man aangevraagd bij het Pieter Baan Centrum, maar de wachttijden lopen daar op tot vier maanden. Of de zaak de volgende keer wel inhoudelijk behandeld kan worden, is niet duidelijk.

Tot die tijd zit H., volgens het ministerie van Justitie de oudste gedetineerde van Nederland, in voorlopige hechtenis in Hoogeveen. Aan het verzoek van zijn advocaat om de man voorlopig vrij te laten, wilde de rechtbank niet voldoen. Ook het verzoek om de zaak vanwege de omstandigheden en de leeftijd van de verdachte achter gesloten deuren te behandelen, werd afgewezen.