Buurt niet rouwig om ontploft eetcafť

In Beverwijk wordt niet echt getreurd om een gistermorgen ontploft eetcafeetje aan de Schans. Bij de ontploffing raakte een 32-jarige inwoner uit Bloemendaal, een broer van de Marokkaanse eigenaar, ernstig gewond. Het slachtoffer is naar het brandwondencentrum gebracht; maar liefst 55% van zijn lichaam heeft tweede- en derdegraads brandwonden.

Het ontplofte Marokkaanse eetcafť was volgens een buurtbewoner een dekmantel voor drugs: ''Er kwamen wel klanten hoor, maar nooit eters. En elk weekend was het vechten. Een paar maanden geleden is er zelfs geschoten. Ongelooflijk dat de gemeente Beverwijk hier een horecabestemming aan heeft gegeven. Het was eerst een autobox''.

Na de garage werd het later een winkel in tweedehands spulletjes, een kroegje, internetcafť, een kraakpand en vanaf december vorig jaar een eetcafť. Sinds de explosie van gistermorgen, om tien voor halfvijf in de vroege ochtend, is er niets meer van over.

Het 32-jarige slachtoffer moet vlam hebben gevat důůr of vůůr de explosie. Daar is volgens de Technische Recherche in elk geval benzine aan te pas gekomen; er is onder meer de dop van een jerrycan in het cafeetje gevonden. Er wordt zeker rekening gehouden met een misdrijf, maar volgens een politiewoordvoerder wordt ook een technisch mankement als oorzaak niet uitgesloten.