9-jarig meisje neemt abortus

Mrln had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rosa, het Nicaraguaanse meisje van 9 dat na een verkrachting zwanger was geworden, heeft abortus gepleegd. Maar in het strenge centraal-amerikaanse land is abortus nog steeds illegaal. De moeder mag alleen overgaan tot de ingreep als haar leven bedreigd wordt. En dat was, volgens sommige artsen, niet het geval bij Rosa. De zaak deed dan ook heel wat stof opwaaien in Nicaragua. Kranten hebben hele artikels aan het drama gewijd en televisiestations zetten acties op touw om voor- en tegenstanders van abortus aan het woord te laten.
Een panel van dokters onderzocht de zaak en besloot dat zowel een zwangerschap als een abortus een bedreiging vormde voor het leven van Rosa. Daarom heeft een groep vrouwen het meisje en haar familie naar een veilig onderkomen gebracht waar de ingreep werd uitgevoerd. Daar verbleven ze tot de openbare aanklager de abortus wettelijk verklaarde.

De minister van familiezaken wilde Rosa weghalen bij haar familie. En een hooggeplaatste ambtenaar van het Ministerie van Volksgezondheid verklaarde dat de abortus een misdaad was. De Katholieke Kerk heeft Rosa en haar familie geëxcommuniceerd.