OM: Gretta Duisenberg vergiftigt het debat

Gretta Duisenberg kan niet strafrechterlijk aangepakt worden wegens belediging of discriminatie van joden. Wel acht justitie Gretta medeverantwoordelijk voor een vergiftiging van het publieke debat in ons land, omdat zij zich kwetsend en krenkend voor joden heeft uitgelaten bij haar pro-Palestijnse actie.

Ook verwijt het OM haar bij te dragen aan het verval van normen en waarden. Dat blijkt uit een brief van officier van justitie mr. P.C. Velleman aan de Amsterdamse advocaat mr. A. Moszkowicz, die onlangs een strafklacht indiende tegen Duisenberg. Die klacht diende hij in nadat de vrouw van Europese Centrale Bank-president Wim Duisenberg een getal van 6-miljoen had genoemd op een vraag hoeveel handtekeningen zij wilde ophalen.

Discriminatie-officier Velleman schrijft aan Moszkowicz dat zes miljoen op zich een volstrekt neutraal getal is. Maar in de context van steun aan de Palestijnse zaak en kritiek op de staat Israël is het veelbetekenend, meent hij. Duisenberg was zich volgens Velleman bewust van de speciale betekenis van het holocaustgetal, ''gezien haar lachje achteraf''. Hij noemt het verder opmerkelijk dat mevrouw Duisenberg er in haar kritiek op Israël kennelijk niet voor terugschrikt om joden in Nederland te treffen. Verder vindt hij dat ze heeft bijgedragen aan het vergiftigen van de atmosfeer waarin in Nederland het publieke debat moet plaatsvinden.