Plan: veelplegende criminelen lang opsluiten

Korpschef Bernard Welten van de regiopolitie Groningen ziet maar één oplossing om de criminaliteit daadwerkelijk fors terug te dringen; draaideurcriminelen, mensen die zich meerdere keren aan een vergrijp hebben schuldig gemaakt, voor lange tijd de cel instoppen. Dat zei Welten gisteravond in het tv-programma Nova.

De politie in Groningen startte eerder dit jaar al een ambitieus plan, door draaideurcriminelen strenger aan te pakken. Alleen werken de rechters niet mee vindt Welten. ''Wij doen wat we kunnen, maar de rechters bestraffen ze veel te licht''. Als voorbeeld noemde hij daders die voor de veertigste keer voor de rechter staan, en dan dezelfde straf krijgen als iemand die voor de eerste of tweede keer zo'n delict begaat. Dat moet over zijn, vindt de Groningse korpschef.

De van oorsprong Amerikaanse aanpak van 'Three Strikes Out', wordt gesteund door het OM in Groningen. Hoofdofficier van Justitie Han Moraal wil wel meewerken, maar alles hangt van de rechters af; die moeten bereid zijn mensen voor relatief lichte vergijpen lange straffen te geven. Moraal vindt niet dat de straffen opzich te kort zijn. Nederland bevindt zich qua strafmaat op eenzelfde niveau als andere Europese landen, het gaat er alleen om hoe veelplegers lang kunnen worden ''opgeborgen''.

Volgens Welten lost het veel problemen op als notoire wetsovertreders lang in de cel worden gezet. ''Veel van die lieden plegen vijf misdaden per dag, stop je ze een tijd weg, dan heb je mooi vijf misdaden per dag minder''. De tijdsbesparing die dat oplevert zal ervoor zorgen dat de politie weer veel meer tijd heeft voor andere zaken en vaker op straat kan verschijnen.

De harde kern veelplegers in Groningen bestaat uit een paar honderd man. Welten hoopt dat zijn plan landelijk navolging zal krijgen.