Irritatie tussen Zalm en Van Nieuwenhoven

Een open brief die PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven aan VVD-leider Gerrit Zalm heeft geschreven, is in het verkeerde keelgat geschoten bij de VVD voorman. Van Nieuwenhoven beticht Zalm in de harde en persoonlijke open brief van manipulatie. Hij zou alleen geïnteresseerd zijn in "de ordinaire invalshoek van het geld." Zalm noemt de brief "de PvdA onwaardig".

Van Nieuwenhoven bekritiseerde in de open brief de stijl van politiek bedrijven van Zalm. Ze haalt vooral uit naar het spaarloon, dat de VVD ineens wel wil behouden, en de korting die men wil doorvoeren bij de publieke omroep: "Nog maar een paar maanden geleden was je bereid het spaarloon af te schaffen, en nu moeten de kiezers geloven dat jij het, in tegenstelling tot het CDA, juist wilt behouden. Omdat je toch de schijn moet wekken van een zorgvuldige financiële dekking, tover je nu het volgende konijn uit de hoed: het afknijpen van de publieke omroep.".

Zalm heeft inmiddels, via ook een open brief, gereageerd. Hij schreef terug dat Van Nieuwenhoven zakelijke kwesties "denigrerend en insinuerend" behandelt. Ook herinnert hij haar eraan dat in het vorige PvdA-verkiezingsprogramma het spaarloon ook was gesneuveld. De open brief Van Nieuwenhoven kenschetst hij dan ook als "een blackout".