Homo's kwetsende predikant vrijuit

Een predikant uit Hengelo, die vorig jaar is vrijgesproken van het opzettelijk beledigen van homoseksuelen, moet vrijuit blijven gaan. Dat stelt de advocaat-generaal mr. N. Jörg in zijn advies aan het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad , waar het het cassatieberoep van het Openbaar Ministerie tegen dit arrest loopt.

De predikant, de 67-jarige E.H., had in 1998 in een ingezonden brief in het regionale dagblad De Twentsche Courant Tubantia homoseksualiteit gelijkgesteld met pedofilie. De Hengeloër beschreef homofilie, pedofilie en polygamie (veelwijverij) als ''vieze vuile zonden''. Daarmee beledigde hij in de ogen van het OM een groep mensen

Advocaat-generaal mr. N. Jörg deelt het oordeel van het hof dat deze uitlatingen niet beledigend zijn volgens het Wetboek van Strafrecht. Overigens vindt hij wel dat ze homoseksuelen kwetsen.

Toevoeging. Mening advocaat-generaal (18 uur 25)

De advocaat-generaal meent dat de predikant ,,een mening'' heeft gegeven. De waarheid van een opinie valt volgens Jörg niet te bewijzen. Hij wijst er verder op dat de dominee zich beriep op een bijbeltekst (Leviticus 18:22), waarin homoseksualiteit een gruwel wordt genoemd. Eerder had de predikant al aangegeven dat hij de homoseksuele praktijk afwijst en niet de homoseksuele geaardheid.

Jörg meent dat de genoemde bijbeltekst wel erg oud is en dat de schrijver ervan onmogelijk rekening kon houden met wat de moderne wetenschap leert. ,,Het is ook niet goed voorstelbaar dat de God die de mens schiep, tot zondig zou verklaren de evengoed geschapen, maar anders geaarde medemens'', schrijft de advocaat-generaal.