Geen belastingvoordeel voor groene stroom

Slecht nieuws voor de huishoudens die gebruik maken van groene stroom. Vanaf volgend jaar moeten ook zij ecotax gaan betalen. Dit heeft het kabinet volgens verschillen bronnen besloten. Eerder was stroom die is opgewekt via zonne- en windenergie vrijgesteld van ecotax. Voor de consument zal de vrijstelling voor de helft worden geschrapt, wat neerkomt op 3 eurocent per kilowattuur. Voor bedrijven geldt dezelfde regel en voor grootverbruikers (meer dan 10.000 kilowatt) blijft het 0-tarief van kracht.

Het kabinet heeft deze beslissing gemaakt naar aanleiding van het feit dat 80 procent van de groene stroom in Nederland wordt geïmporteerd. Op die manier zouden vooral buitenlandse bedrijven profiteren van het feit dat groene stroom in Nederland fiscaal voordelig is. Een andere reden is de stagnatie van groene stroom in Nederland. Door subsidies wil het kabinet het bouwen van groene stroominstallaties bevorderen.

Een aantal organisaties hebben inmiddels een reactie gegeven. Greenpeace is woedend over de maatregel: "Een zeer slechte maatregel. Dit zaagt de poten onder het hele energiebeleid vandaan", aldus een beleidsmedewerkster van Greenpeace vanaf de VN-top over milieu in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. De Consumentenbond noemt het besluit ongeoorloofd: "Eerst worden ruim een miljoen huishoudens binnengehaald met aanbiedingen. Daarna moeten ze ineens extra betalen'', kritiseerde een woordvoerder vrijdag." Uit berekeningen van de Consumentenbond wordt verwacht dat de consumenten minstens honderd euro per jaar duurder uit zijn. Een woordvoerder van Eneco, een Nederlands energiebedrijf, wacht het nog allemaal maar even af: "Ach, het kabinet zegt zoveel. Dan is het weer dit, dan weer dat."