Dierenbevrijdingsfront vernielt circusposters

Nietje en Siertuin hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Dierenbevrijdingsfront (DBF) heeft afgelopen nacht in Groningen honderden posters van het Russisch Staatscircus vernield en beklad. Volgens het DBF mishandelt en misbruikt het circus dieren in haar shows. Het DBF meent dat de dieren een groot territorium nodig hebben om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Het front wil met deze actie 'mensen bewust maken van het dierenleed in circussen'.

Het circus, dat onder meer panters, leeuwen en tijgers gebruikt in haar show, gaat aangifte doen van vernieling. 'Er worden taferelen geschetst die in West-Europa al zeker veertig jaar niet meer voorkomen', zo zegt een woordvoerder van het circus. Volgens hem hebben de dierenbevrijders geen realistisch beeld van hoe het er tegenwoordig in circussen aan toe gaat. 'Het publiek ziet het direct aan de dieren wanneer ze mishandeld of misbruikt worden. Ze ogen dan ziek, lopen futloos door de piste. Daar heeft de circusbranche ook geen enkel baat bij.'

De Dierenbescherming distantieert zich overigens van de actie van het DBF. 'Natuurlijk zijn we nooit blij met gevangen dieren in circussen', benadrukt een woordvoerster. 'Maar vandalisme is niet de manier omdat standpunt uit te dragen.' De Dierenbescherming hield zelf twee jaar geleden een vreedzame actie tegen dieren in circussen. Het verstuurde toen een brief naar alle gemeenten van Nederland met het verzoek circussen met dieren te weren. Daar gaven de gemeente Alkmaar, Barendrecht en Den Bosch toen gehoor aan.