Dikke mensen betalen dubbel

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines ligt onder vuur omdat dikke passagiers twee tickets moeten kopen. Wie meer dan één stoel in beslag neemt, moet meer betalen, redeneert de maatschappij.

Volgens een woordvoerdster van SWA voert de maatschappij dit beleid al sinds 1980. Onlangs zijn de medewerkers eraan herinnerd na de invoering van een nieuw type boarding pass.

Baliemedewerkers moeten de breedte van klanten inschatten en hun vragen of ze normaal gesproken meer dan één stoel in beslag nemen. Als dat zo is, moeten ze twee tickets kopen. Als blijkt dat het toestel niet vol blijkt te zijn, kunnen de dikke passagiers de prijs van het tweede ticket terugkrijgen.

Negen van de tien klachten van passagiers die Southwest ontvangt, hebben betrekking op beknelling door een groot uitgevallen buurman of -vrouw, zei de medewerkster.

Enkele andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder American Airlines en Continental Airlines, houden er een vergelijkbare policy op na. Het zou overigens niet zo heel vaak voorkomen.