Predikant noemt Mohammed ''bezeten pedo''

Predikant Jerry Vines, oud-voorzitter van het grootste protestantse kerkgenootschap in de Verenigde Staten (de Southern Baptist Convention), heeft de woede op zijn hals gehaald van de Raad voor Amerikaans-islamitische betrekkingen.

Volgens Vines is de islam opgericht door Mohammed, een door demonen bezeten pedofiel, die twaalf vrouwen had, van wie de laatste slechts negen jaar oud was. Vines zei dit vandaag in Saint Louis tot de 3.000 afgevaardigden op de jaarvergadering van de Southern Baptists. Daar zei hij ook dat de islam niet even goed is als het christendom:
"Voorstanders van religieus pluralisme willen ons doen geloven dat de islam even goed is als het christendom. Ik zeg u, dat is niet waar. En het is ook niet waar dat Allah gelijk is aan Jehova. Onze God zal u niet in een terrorist veranderen die duizenden en duizenden onschuldige mensen met bommen vermoordt", aldus Vines.

De voorzitter van de Raad voor Amerikaans-islamitische betrekkingen, Ibrahim Hooper, noemde de uitspraak schandelijk: "Het is kwalijk dat een vooraanstaande kerkleider zulke van haat vervulde taal gebruikt om het geloof van eenvijfde van de wereldbevolking te omschrijven." Hij vroeg de kerkleiding van de Southern Baptist Convention (SBC) om zich van de opmerkingen te distantiëren.
Vice-voorzitter Ingrid Mattson van de Moslimvereniging van Noord-Amerika noemde de uitspraken van de baptistenpredikant "middeleeuws". Zulke opmerkingen kunnen volgens haar leiden tot geweld tegen moslims. "Ik vraag me af welke religie haat predikt."

''Accuraat''

Dominee Jack Graham, de nieuwe SBC-voorzitter, weigert zijn collega om diens uitspraken te veroordelen. Hij noemde de uitlatingen van Vines zelfs "accuraat".

De Southern Baptist Convention heeft in Amerika 16-miljoen leden. De organisatie wordt wel steeds conservatiever. Twee jaar geleden bedankte oud-president Jimmy Carter als lid, nadat de SBC besloot niet langer vrouwelijke voorgangers toe te staan.