Vakbond voor illegalen opgericht

De Stichting Haags Islamitisch Platform (SHIP) heeft vandaag bekend gemaakt dat de naar schatting 125.000 illegaal in Nederland verblijvende werknemers per direct de beschikking krijgen over een eigen vakbond. ,,Veel illegalen kennen hun rechten niet. Wij willen ze op hun rechten wijzen en bemiddelen bij problemen'', aldus secretaris A. Potmis van de SHIP.

De naam van de bond wordt: Vakbond van Illegale Arbeiders, afgekort VIA. Illegalen kunnen voor een zacht prijsje lid worden van de bond.

Binnenkort stelt de VIA een spreekuur in en er komt ook een speciaal telefoonnummer waar illegalen misstanden in bijvoorbeeld de glastuinbouw kunnen aangeven. De VIA zorgt er dan voor dat de klacht bij de bevoegde instantie terechtkomt, zonder dat de illegaal het risico loopt dat hij of zij wordt uigezet.

Een hekel punt zullen de persoonsgegevens van de leden vormen. Maar VIA garandeert dat die absoluut niet worden uitgewisseld met bijvoorbeeld overheden. Vooralsnog heeft de nieuwe bond geen banden met de erkende vakbonden. Men hoopt evenwel in de toekomst samen te kunnen werken met het FNV of/en CNV.