Nagenieten van goed bekeken huwelijk

Meer dan zes miljoen mensen hebben gisteren in Nederland naar het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima gekeken. Het jawoord in de kerk was de uitschieter met 6,6 miljoen tv-kijkers. De waardering voor het gebodene op Nederland 2 was hoog: gemiddeld 8,1, met als hoogste cijfer 8,4

In Duitsland keken nog meer mensen: zeven miljoen. De live-verslagen werden daar uitgezonden door ARD,ZDF en RTL. Naar de twee samenvattingen van elk een halfuur zaterdagmiddag en zaterdagavond keken respectievelijk 1,7 en 4,46 miljoen kijkers.

Vandaag

Voor de Beurs van Berlage in Amsterdam staat een lange rij belangstellenden. Voor 10 euro kan men zich laten vereeuwigen op de plaats waar gisteren het burgelijk huwelijk plaatsvond. Ook kunnen er ontwerpen van de diadeem van Máxima worden bewonderd.

Enkele kranten kwamen vandaag met speciale zondagsedities waarin uiteraard veel foto's van het feest te zien zijn. Onder andere de Telegraaf, die op internet de extra editie voor de gelegenheid oranje kleurde. Maar ook Het Parool pakt op internet flink uit.

''Adios Nonino''

Veel kijkers werden ontroerd door de tango Adios Nonino van Astor Piazzolla, die in de Nieuwe Kerk uitgevoerd werd door bandoneonspeler Carel Kraayenhof. "Máxima wilde zelf een tango tijdens de dienst, zo had ze via de dirigent voor de plechtigheid, Ed Spanjaard, laten weten. De keuze voor Adios Nonino was gauw gemaakt. Het is de lievelingstango van bijna alle Argentijnen, ongetwijfeld ook van haar vader. Piazzolla (1921-1992) schreef het stuk ooit in Puerto Rico, nadat hij gehoord had dat zijn vader in Buenos Aires was gestorven.", aldus Kraayenhof, die Máxima begin november drie uur lang in zijn huis in Noordbeemster over de vloer heeft gehad voor overleg.