Nederland tapt massaal euroflappen

Nederland en de elf andere 'eurolanden' stonden dinsdag massaal in het teken van de euro. Rond 20:00 hadden 2,45 miljoen mensen in Nederland eurobiljetten uit ongeveer 7000 geldautomaten gehaald. Interpay, de organisatie die het elektronische betalingsverkeer regelt, meldt dat het hoogtepunt rond drie uur in de middag lag. Toen registreerde de organisatie maar liefst 21 tot 23 transacties per seconde. Wel ligt dit nog altijd ruim onder de 'risico-grens' van 36 tot 40 transacties per seconden.

De uitgifte van eurobiljetten verliep dan ook zonder al teveel problemen. Volgens woordvoerders van de banken waren er niet meer storingen dan op 'normale' dagen. Een aantal banken hadden wel de nodige problemen. De SNS Bank-automaten bijvoorbeeld accepteerden het eerste uur van 2002 alleen eigen klanten, terwijl de rekeninghouders bij de Postbank pas rond 2 uur 's nachts geld konden pinnen.

Nadat 's nachts al ruim 300.000 mensen eurobiljetten hadden gepind, kwam in de vroege nieuwjaarsochtend de gang naar de flappentap pas echt goed op gang. Nog voor het middaguur hadden bijna een miljoen Nederlanders eurobiljetten uit een automaat gehaald, waar zich lange rijen wachtenden vormden.