Na napster nu ook een proces tegen KaZaA

Aphx had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De muziek- en de filmindustrie (Recording Industry Association of America (RIAA) en de Motion Picture Association of America (MPAA)) zijn een proces begonnen tegen de uitwisseldiensten Music City, Grokster en het Nederlandse KaZaA.

Fasttrack, het Amsterdamse bedrijf dat KaZaA verzorgt, heeft de dagvaarding nog niet ontvangen, zo zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van het bedrijf. Grokster Music City en KazaA draaien alledrie op de de technologie van Fasttrack, en sinds de malaise rond Napster zijn hun downloads alleen maar gestegen.

"Wij hebben steeds gezegd dat we de kwestie van de auteursrechten voor onze gebruikers willen regelen. In Nederland voerden we nog steeds onderhandelingen, zij het moeizame, met de betrokken organisaties, zoals Buma Stemra en de NVPI." Aldus Alberdingk Thijm. Helaas lijken deze gesprekken nu op een dood spoor te zitten door deze aanklachten.

In tegenstelling tot Napster, werken de op de techniek van Fasttrack gebaseerde diensten niet met een centrale server. Dat maakt het volgens analisten aanzienlijk moeilijker om via een rechtszaak de diensten aan te pakken. Zelfs als de bedrijven worden gesloten, kan het filesharing-netwerk immers gewoon blijven voortbestaan.